Podíl jednotlivých živin jako zdrojů energie
Nejprve trochu obecně o zákonitostech tvorby pohybové
energie. Podíl živin v principu závisí na délce a intenzitě
zátěže. Pro např. 60ti minutový běh na střední intenzitě je
následující pokrytí energií:
44%
svalový glykogen (cukry)
32%
triglyceridy (tuky)
13%
glukóza z krve
11%
volné mastné kyseliny z tukových tkání do svalu
Bílkoviny se použijí jako zdroj energie jen v extrémní
situaci.
Tuky jsou palivem „aerobního typu“, vyžadují ke svému spálení
dostatek kyslíku. Jako hlaví zdroj energie se tuky uplatňují u
vytrvalostních výkonů s trváním nad 30 minut se střední až
submaximální intenzitou při aerobní látkové přeměně (zatížení
mezi 50-70%
VO2max). Oxidativní tvorba ATP není možná pouze štěpením tuků,
vždy se musí štěpit alespoň malou měrou cukry (tuky „hoří“ v
plameni cukrů).
U trénovaného jedince obsahují svalová vlákna až 2,5x více
speciálních tuků (triglyceridů) než u netrénovaného, při vyšší
intenzitě práce může tělo čerpat více energie z tuků a tím
šetřit omezené zásoby glykogenu.
Cukry se jako hlavní zdroj energie uplatňují u intenzivních
výkonů - při 90%
VO2max je energie získávána z 95%
z glykogenu. Úroveň zásob glykogenu je důležitým činitelem
udržení dlouhodobého intenzivního výkonu. Zásoby glykogenu
tvoří asi 15g/1kg svalu, přibližně 50g v 300-500g vážících
játrech.
Normální obsah glykogenu stačí asi na sto minut vytrvaleckého
výkonu. Po místním vyčerpání svalového glykogenu se z
jaterního glykogenu uvolňují glycidy, které tvoří rezervu pro
svalový výkon
Hladina glukózy v krvi by měla být při výkonu konstantní,
jinak při nedostatku glycidů organismus přechází k tukům -
dochází k výraznému poklesu výkonnosti - běžeckého tempa i CNS
Při dostatku O2 je výkon limitován kritickým poklesem
glykogenu. Ke zvýšení zásob glykogenu slouží Saltinova
superkompenzační dieta.
Saltinova sacharidová superkompenzační dieta
Jedná se o dietu určenou ke zvýšení zásob glykogenu, kdy
úpravou skladby potravy před delším vytrvalostním výkonem je
možné zvýšit zásoby glykogenu. Obvykle se doporučuje použít ji
v průběhu roku maximálně 3x (před jednorázovým výkonem).
Principem diety je několikadenní omezení příjmu cukrů ve
stravě za současného vytrvalostního tréninku, poté
několikadenní zvýšení příjmu cukrů při omezení tréninku.
Pozor, ve fázi s omezeným přísunem cukrů má být trénink
náročný tak, aby se organismus mohl v následné fázi dostatečně
zregenerovat a zvýšit zásoby glykogenu.
Základní postup: 7 dní před výkonem (3+3+1)
Zkrácená varianta: 4 dni před výkonem (2+2+0)
Tři fáze diety
I. fáze - bílkovino tuková strava
- 3 dny
vhodné potraviny: měkký či tvrdý tvaroh, krémový sýr, kysaná
smetana, bílý netučný jogurt, pomazánkové máslo, ryby, drůbež,
ostatní libové maso. zelenina, vejce, libové uzeniny; žádný
chléb či pečivo!
nápoje: zvýšený příjem neslazených nápojů, čaje, minerálky
doporučuje se B-komplex, C 300-500 mg
trénink: aerobní i anaerobní - vyčerpat zásoby glykogenu z
rychlých i pomalých svalových vláken; 3.den - několikaminutové
intenzivní zatížení (do dvou hodin po intenzitě sníst jídlo s
vysokým obsahem glycidů - svaly přijímají nejvíce v prvních
hodinách zotavování)
II. fáze - zvýšený příjem všech typů cukrů, omezení bílkovin a
tuků
- 3 dny
vhodné potraviny: těstoviny, rýže, ovesné vločky, cereální
směsi, ovoce, maltodextriny, moučníky bez tuku, džemy,
kompoty, ořechy, hrozinky
nápoje: džusy, čaj slazený glukopurem
trénink: 4. den volno; 5. a 6. den - nízká intenzita
Nejvíce cukrů se doporučuje 4. den.
III. fáze normalizace stavu organismu - přechod do mírného
katabolismu - 1 den
vhodná
strava: omezena energeticky i co do obsahu jednoduchých cukrů;
výjimkou je druhá večeře - více cukrů ke stimulaci metabolismu
a omezení předstartovního stresu; žádné luštěniny, omezit
zeleninu
trénink: rozcvičení, mírné tempo
Sestavená dieta vede k velkému zvýšení zásob glykogenu
(220 mmol na 1kg, trénovaný jedinec má v průměru 135 mmol/kg).
Někteří jedinci ale nemusí dietu dobře snášet - může způsobit
i podrážděnost (Bergström).
Praktická dieta spočívá v příjmu cukrůi v první fízi (jen
350g), v dalších 3 dnech 550g - vede k průměrné hodnotě 195
mmol/kg (Fing). Při dietě je nutné pokračovat v tréninku,
neboť se aktivují enzymy šetřící glykogen, které umožní
přednostní spalování tuků (Holloszyú. Větší zásoby glykogenu
běh neurychlí, ale vyšší tempo je možné udržet delší dobu,
zpomalení nastává při kritické hladině 25 mmol/kg (Costill).
Napoprvé doporučuji vyzkoušet dietu před nějakým méně
důležitým závodem.
|